Mindfulness

Gedachten zijn geen feiten! U leert met Mindfulness naar uw gedachten te kijken als innerlijke ervaringen die soms wel en soms niet een juiste afspiegeling zijn van de realiteit. In de training leert u meer bewust om te gaan met gedachten, gevoelens en lichamelijke ervaringen. U kunt zo voorkomen ongemerkt in negatieve, somber makende denk- en gedragspatronen terecht te komen. U komt meer in het nu. Dat zorgt voor rust en een gevoel van welzijn.

Inschrijven groepstraining

Omschrijving training

  • beter kunt omgaan met spanning, pijn en negatieve gedachten
  • oefent om te leven in het hier en nu
  • de dagelijkse dingen met meer aandacht kunt doen
  • depressieve klachten laat afnemen

Samenvatting Mindfulness per bijeenkomst

Psychische en lichamelijke klachten kunnen het leven een stuk minder aangenaam maken. Ze kunnen je beperken in het dagelijkse leven, waardoor je misschien minder goed functioneert. Je leert tijdens de training anders om te gaan met onplezierige gedachten, gevoelens en lichamelijke klachten. Aandacht is daarbij de basis. Je oefent op verschillende manieren om bewust te zijn wat er in je om gaat, zonder erdoor bepaald te worden. Na iedere sessie krijg je huiswerk mee.
 
Bijeenkomst 1: Bewustzijn en automatische piloot (Kennismaking met elkaar en met de trainer)
Vaak functioneren we op de automatische piloot, zonder ons er feitelijk van bewust te zijn wat we doen. Je oefent het vergroten van je bewustzijn, door bewust aandacht te geven aan het moment.
                       
Bijeenkomst 2: Helder waarnemen: gedachten zijn geen feiten
Vaak oordelen we over onze ervaringen, waardoor we ons minder bewust zijn van het moment zelf. Je oefent in het ervaren van dingen zoals ze zijn, zonder iets te moeten doen om dingen te veranderen.
 
Bijeenkomst 3: Van doen naar zijn
In ons dagelijks leven staan we vaak in de doe-modus. We zijn bezig met wat er moet gebeuren, opgelost moet worden, etc. In deze bijeenkomst oefen je de zijn-modus, waarin je niet iets wilt veranderen, maar probeert daar te zijn waar je al bent. Je leert bijvoorbeeld om beter naar innerlijke signalen te luisteren en je zo bewust te zijn van je grenzen.
 
Bijeenkomst 4: Erbij blijven en toelaten wat er is
Moeilijke dingen horen nu eenmaal bij het leven. De manier waarop we met dingen omgaan, bepaalt of ze ons leven zullen beheersen of dat we er luchtiger tegenover kunnen staan. Door ons bewust te worden van de gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen, krijgen we de kans er bewuster op te reageren en onze automatische piloot overboord te zetten.
 
Bijeenkomst 5: Ruimte vinden om keuzes te maken
Het accepteren van een ervaring betekent ruimte maken voor wat er gaande is, in plaats van dat we proberen er iets anders van te maken. Je leert op een milde en vriendelijke manier te kijken naar stressvolle situaties of ongemakken die je aandacht trekken.
 
Bijeenkomst 6: Communicatie in aandacht
Onze relaties met andere mensen bieden veel kansen om opmerkzaam te zijn en zo de stress die we ervaren in de omgang met mensen te verkleinen. Het is belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor ons aandeel in die relaties, voor onze eigen waarnemingen, gedachten, gevoelens en gedrag.
 
Bijeenkomst 7: Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen?
Je krijgt zicht op activiteiten die je energie geven en die je energie kosten. Aanvaard je dingen, die je niet kunt veranderen? Door vaker echt “erbij” te zijn kun je door de dag heen bewust keuzes maken, die bijdragen aan je welbevinden.
                       
Bijeenkomst 8: Op eigen kracht verder
De voordelen van het bewust met dingen omgaan, van het   accepteren van en met aandacht openstaan voor situaties zijn steeds terugkerende thema’s in de training geweest. Je krijgt tips om je te blijven trainen in dagelijkse aandacht

Doelgroep

  • voor volwassenen vanaf 18 jaar
  • voor mensen met angstklachten, burn-out, piekeren, slaapproblemen of depressieve klachten
  • maximaal 10 deelnemers per groep, afhankelijk van de locatie
  • u kunt UITSLUITEND deelnemen na verwijzing van uw huisarts, praktijkondersteuner of GZ-psycholoog, aangesloten bij DOH, SGE of POZOB.

Aantal bijeenkomsten

Er zijn 2 soorten groepstrainingen Mindfulness:
- de training middels fysieke bijeenkomsten bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2,5 uur met een frequentie van één keer per week.
- de training wordt gegeven middels online bijeenkomsten (8 bijeenkomsten van 2,5 uur)

Wij streven er naar dat u alle bijeenkomsten van een training bijwoont. 
De eerste bijeenkomst is verplicht, u kunt deze niet missen. Mocht dit wel het geval zijn dan vragen we u opnieuw contact met ons op te nemen voor het bepalen van een nieuw startmoment.

Trainer

De groepstraining wordt gegeven door een gekwalificeerde Mindfulness trainer.

Kosten

De kosten voor deze groepstraining worden door de zorgverzekeraar vergoed.
Er wordt een eigen bijdrage gerekend van € 35,-.

Let op: Na betaling kan er geen restitutie meer plaatsvinden van de eigen bijdrage.

Kleding

Het verdient aanbeveling om in gemakkelijke, niet knellende kleding te komen, zoals bijvoorbeeld een trainingsbroek.

Materiaal

Tijdens de eerste bijeenkomst ontvangt u van de trainer een werkboek.

Ook wordt er tijdens de training gebruik gemaakt van geluidsfragmenten. Deze geluidsfragmenten kunt u beluisteren via de volgende link: https://www.radboudcentrumvoormindfulness.nl/geluidsbestanden/

Daarnaast vragen we u om een matje en een kussentje mee te brengen voor de oefeningen tijdens de training. 
een flesje water en pen en papier is ook handig om mee te nemen.

Bestanden

Vul het wachtwoord uit de mail van uw huisarts, of gebruik de link in dezelfde mail. De bestanden zullen dan zichtbaar worden.

Volgende trainingen

Locatie Adres Datums Tijd Beschikbaar
Gebouw Strijp-Z Tilburgseweg-West 100, 5652NP Eindhoven 9, 16, 23, 30 jan - 6, 20, 27 feb - 5 mrt 19:30 - 22:00 9 van 10
Gebouw Strijp-Z Tilburgseweg-West 100, 5652NP Eindhoven 15, 22, 29 jan - 5, 19, 26 feb - 4, 11 mrt 10:00 - 12:30 5 van 9
Gebouw Strijp-Z Tilburgseweg-West 100, 5652NP Eindhoven 16, 23, 30 jan - 6, 20, 27 feb - 5, 12 mrt 09:45 - 12:15 10 van 10
Gebouw Strijp-Z Tilburgseweg-West 100, 5652NP Eindhoven 30 jan - 6, 20, 27 feb - 5, 12, 19, 26 mrt 13:00 - 15:30 8 van 9
Kadans Best St. Jozefstraat 1, 5684TS Best 28 feb - 6, 13, 20, 27 mrt - 3, 10, 17 apr 14:00 - 16:30 10 van 10