Last van vermoeidheid, somber en prikkelbaar? Wilt u minder piekeren? Vindt u het lastig om ‘nee’ te zeggen of om uw eigen grenzen te stellen? Dan is deze training wat voor u.
Omschrijving training
- emoties leren herkennen en voelen
- probleemoplossend leren denken
- grenzen leren stellen
Samenvatting van de inhoud van de groepstraining Mentaal Fit
Je leert tijdens de training om beter met psychische klachten om te gaan. Als je regelmatig niet lekker in je vel zit wordt gekeken waardoor dat komt (inzicht) en wat je daar zelf aan kunt doen. Je leert verschillende vaardigheden en technieken om beter in balans te komen. In de bijeenkomsten komen uiteenlopende onderwerpen aan de orde.
Bijeenkomt 1: Kennismaking met elkaar en met de trainer
Emoties: voelen en herkennen
Uitleg over hoe je gevoel wordt bepaald door gedachten, die je hebt over een gebeurtenis. Dat gevoel bepaalt vervolgens de manier waarop je gaat reageren en heeft gevolgen voor jezelf en anderen. Je krijgt inzicht in gedachten die je helpen of juist niet helpen, waardoor je je rot voelt.
Bijeenkomst 2: Draaglast en draagkracht
Draagkracht en draaglast moeten met elkaar in evenwicht zijn om uitputting te voorkomen. Hoe kun je je draaglast verminderen en je draagkracht vergroten, door bijvoorbeeld gezonder te leven, activiteiten te doen die je leuk vindt of bewust aandacht te geven aan het hier en nu.
Bijeenkomst 3: Helpende en niet-helpende gedachten
In de eerste bijeenkomst is de belangrijke invloed van onze gedachten op ons gevoel en gedrag aan de orde geweest. In deze bijeenkomst ga je aan de slag met hoe je niet-helpende gedachten, zoals “Ik ben niet goed genoeg”, om kunt buigen. Daarnaast leer je vaardigheden om piekeren te verminderen.
Bijeenkomst 4: Zelf aanpakken
Je leert via een stappenplan je probleemoplossend vermogen te vergroten. Het stappenplan legt de nadruk op mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden, zodat je meer grip op situaties krijgt. En je leert om milder naar jezelf te zijn.
Bijeenkomst 5: Opkomen voor je mening
Opkomen voor je mening, maar hoe kun je dat het beste aanpakken. Door in je communicatie oog te hebben voor de behoeften van de ander en die van jezelf.
Bijeenkomst 6: Grenzen stellen
Ben je je bewust van jouw grenzen en hoe geef je jouw grenzen aan? Vind je het moeilijk om op te komen voor jezelf? Je leert hoe je op een actieve manier grenzen aan kunt geven.
Bijeenkomst 7: Verschillende manieren om met stress om te gaan
Hoe ga jij om met situaties en tegenslagen in het dagelijkse leven?
Jouw persoonlijke krachtbronnen kunnen je helpen om hindernissen te overwinnen en je doel te bereiken.
Jouw persoonlijke kwaliteiten: je krijgt zicht op je sterke punten en je valkuilen,
Bijeenkomst 8: Sociale steun en op eigen kracht verder
Sociaal contact is een wezenlijk menselijke behoefte en het is belangrijk een balans te vinden tussen steun vragen en steun geven. Je krijgt inzicht in wat je mist of anders zou willen in jouw steunsysteem.
De training sluit af met het maken van een persoonlijk plan; hoe je verder wilt gaan met de inzichten, die je hebt opgedaan en de vaardigheden die je hebt geleerd. Het komt uiteindelijk neer op dóén