Over DSP


Samen sterker 

De zorggroepen DOH, SGE en PoZoB (DSP) werken samen aan een gezonder Zuidoost-Brabant, waar zo’n 600.000 mensen wonen.

Over DSP 

De zorggroepen DOH, SGE, PoZoB werken samen onder de naam DSP. Een zorggroep is een organisatie waar huisartsen zich bij aansluiten om (chronische) zorg in een bepaalde regio te coördineren en uit te voeren. Bij de zorggroepen van DSP zijn ruim 400 huisartsen aangesloten. DSP ondersteunt de zorgverleners in onze regio bij het geven van programmatische zorg aan aandachtsgroepen waaronder patiënten met een chronische aandoening. DSP maakt over deze zorg ook samenwerkingsafspraken met andere zorgverleners/organisaties in de 1e lijn zoals diëtiste, podotherapeut, pedicure, fysiotherapeut, apotheker  en buiten de 1e lijn zoals ziekenhuizen, organisaties voor geestelijke gezondheidszorg, wijkverpleegkundigen, organisaties voor verpleging & verzorging en gemeenten. 

Waarvoor samen sterker?

Het gaat goed met de gezondheid in Zuidoost-Brabant. Gelukkig leven we steeds langer en ook nog langer met een goed ervaren gezondheid, maar dat geldt niet voor iedereen. Er zijn inwoners in onze regio die extra aandacht nodig hebben.  DSP werkt samen aan regionale programma’s voor een aantal groepen mensen die extra coördinatie en communicatie nodig hebben. Met voor iedereen een eigen op maat gesneden aanpak. 

Een specifieke aandachtsgroep vormen de kwetsbare ouderen. Bij deze ouderen zorgt een opeenstapeling van lichamelijke, psychische en sociale problemen voor toenemende kwetsbaarheid. De zorggroepen verbinden met een gezamenlijk zorgprogramma de behandelaars die betrokken zijn bij de zorg voor een kwetsbare oudere. Dit om deze ouderen zo lang mogelijk in optimale gezondheid in hun voorkeursomgeving te laten wonen.  Onderdeel van dit DSP-programma is het project Transferzorg.

Een andere groep die aandacht vergt, zijn de mensen in onze regio met psychische klachten. Psychische stoornissen zorgen vaak al op relatief jonge leeftijd voor een sterk verminderde kwaliteit van leven. Zo staan angststoornissen en depressie in de top 5 van aandoeningen met de grootste ziektelast bij mensen. De zorggroepen werken samen met andere organisaties en behandelaren die betrokken zijn bij deze aandachtsgroep aan gestructureerde zorg in het programma psychische zorg. 

Groepstraining, voor wie?

De trainingen op deze website maken onderdeel uit van het programma psychische zorg van de drie zorggroepen DOH, SGE, PoZoB (DSP). Omdat de training onderdeel is van een zorgprogramma, is deze alleen toegankelijk na verwijzing door een huisarts, praktijkondersteuner GGZ of gecontracteerde GZ-psycholoog van de zorggroep.

Een lang en gezond leven begint in de jeugd. Alle kinderen moeten de kans krijgen om zich gezond te ontwikkelen, met de juiste hulp en ondersteuning. Van ruim 90% van de kinderen wordt de algemene gezondheid als goed beoordeeld, maar vooral de psychische gezondheid baart zorgen. Bij 10% van de 4- tot en met 11-jarigen is er een indicatie voor psychosociale problematiek. Ook de groep jongeren tussen 12 en 18 jaar met psychische problemen is groot (14%). De zorggroepen hebben een programma om kinderen en ouders te ondersteunen als er problemen dreigen te ontstaan tijdens het opgroeien. 


En nog meer samenwerking

Ongeveer een kwart van de bevolking heeft een aandoening die regelmatig aandacht nodig heeft; alhoewel niet alle patiënten dit herkennen. Ze hebben een diagnose gekregen en hebben hun aandoening een plek gegeven. Zij voelen zich niet altijd ziek. In de komende jaren zal het aantal mensen met een chronische aandoening toenemen. Dit komt door de vergrijzing en leefstijl. En daarnaast worden aandoeningen eerder gediagnosticeerd en is door de betere behandeling een goede levenskwaliteit te behouden. Het aantal mensen met meerdere aandoeningen tegelijk, multimorbiditeit genaamd, neemt ook toe. Multimorbiditeit maakt de zorg complexer. Patiënten krijgen te maken met meerdere zorgverleners tegelijkertijd. Goede coördinatie en communicatie tussen behandelaars is daarbij van belang. Om deze reden hebben de drie zorggroepen ook programma’s voor patiënten met diabetes, COPD, astma en verhoogd risico op hart/vaatziekten. Daarnaast werken de drie zorggroepen ook intensief samen met andere huisartsen en ziekenhuizen in het Nederlands Hart Netwerk. Vanuit het Nederlands Hart Netwerk, regio Zuidoost Brabant, werken we continue aan de verbetering van zorg voor mensen met een hartaandoening zoals hartfalen, boezemfibrilleren, acuut hartinfarct, hartklep gebrek. We stemmen de zorg bij hartrevalidatie af met het cardiovasculair risico management in de huisartsenpraktijk, zodat dit op dezelfde manier blijft doorlopen voor de patiënt. 

Vanuit de samenwerking tussen DSP en de ziekenhuizen in de regio werken we tot slot ook aan het organiseren van zorg op de juiste plaats: dicht bij (t)huis waar het kan, in het ziekenhuis als het moet.